måndag 25 maj 2015

Var e brudarna (för jag är så trött på att bara läsa om sportiga män!)?

Fick hem medlemstidningen Stadium Magazine idag. Jag är en sucker för träningstidingar och älskar att bläddra i dem. Därför gillar jag att ställen som Stadium skickar ut magasin som känns ungefär som en vanlig tidning – sånt som kallas content och som alltså är ett modernt sätt att annonsera.

Jag fattar att de inte har någon ”plikt” att föra jämställdhetsarbetet framåt, men det är ju fa-sci-nerande att det kan vara så många män och så få kvinnor i en tidning som riktar sig till båda könen. En tidning som dessutom i förlängningen ska få mig, en 31-årig tjej, att bli inspirerad att gå till Stadium och köpa grejer.

Förrförra sommaren räknade jag antal kvinnor och män på bilderna i tidningen man fick från Göteborgsvarvet och det blev extremt ojämt (95,5 % män och 4,5 % kvinnor). Nu har jag räknat igen. Inte på alla bilder, för det var ännu mer uppenbart den här gången.

I tidningen finns en redaktionssida, några rena modebilder och ett gäng sidor med ”potpurri”. Sidor med pryltips, kläder och inspiration. Det är även en massa sidor reklam, såklart.

Det matigare innehållet består av sex stycken artiklar och reportage. I dessa sex artiklar är det bara fokus på män. Inte en enda kvinnoröst hörs.
ENBART KILLAR?? Zzzznark.

-> 1 artikel om hindeerloppet Sparta Race i USA. Skrivet i jagform av en manlig journalist som springer loppet. 8 bilder på män, 1 bild på en kvinna.
-> 1 artikel om den före detta fotbollsspelaren Alexander Östlund och ungdomsverksamheten GoodSport. 4 bilder på män, 0 bilder på kvinnor.
-> 1 artikel om träning och återhämtning. Två experter är intervjuade, båda är män. Illustrationer med retrobilder på både kvinnor och män, samt två ”vanliga” fotografier – det är bilder på de manliga experterna.
-> 1 artikel om golfproffset Henrik Stenson. 3 bilder, alla på mannen Henrik. På den minsta bilden står även två barn, en flicka och en pojke,  vända med ryggen mot kameran.
-> 1 artikel om rullstolsbasket och Patrik Jobs Nylander. 1 bild på Patrik, inga kvinnor.
-> 1 artikel om surfaren Jens Holmer. 1 bild på Jens, inga kvinnor.

Sen var tidningen slut. Kul!

Här är förslag på tjejer de skulle kunnat intervjua istället. Har inte tänkt mer än 1 minut

-> Yoie Bolin – svinsnabb och cool löpartjej, även känd som rastarunner, som vinner löpartävlingar och hinderlopp.
-> Emelie Forsberg – supergrym skirunner och maratonlöpare. En av de absolut bästa i världen.
-> Lisa Ek – fotbollsspelare i Kopparberg Göteborg som dessutom tränar fotbollslag för ensamkommande flyktingbarn.
-> Annelie Pompe – äventyraren bergsklättrare och fridykare som knäcker världsrekord (och lägger upp de vackraste undervattensbilderna på sitt instagramkonto)!
-> Shahrzad Kiavash – tjej som amputerade båda benen för ett par år sedan och ska nu tävla i triathlon.
-> Emelie Strömberg - skådespelare som är uttagen till det svenska landslaget i den i Sverige "nya" sporten amerikansk fotboll.

Så, det var en enda minuts fundering av mig. Just sayin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar